Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Εκπαιδευτικό σεμινάριο, με τίτλο: «Παρατηρώ το σώμα, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα μου με τη μέθοδο της επίγνωσης (mindfulness)»


Το Τμήμα Αγωγής Υγείας διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο Α.Υ., με τίτλο: «Παρατηρώ το σώμα, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα μου με τη μέθοδο της επίγνωσης (mindfulness)», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να κατανοήσουν οι εκπαιδευτικοί τη φιλοσοφία της μεθόδου και να αποκτήσουν μια βιωματική εμπειρία των πρακτικών παρατήρησης του σώματος, των αισθήσεων και των συναισθημάτων, οι οποίες αναπτύσσουν την επίγνωση στους ίδιους.
Το εργαστήριο είναι διάρκειας 3 ωρών και θα υλοποιηθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 16:00-19:00. Ο χώρος διεξαγωγής του σεμιναρίου θα ανακοινωθεί σύντομα.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς της ΔΔΕ Β' Αθήνας και κατά προτεραιότητα  σε όσους υλοποιούν προγράμματα Αγωγής Υγείας κατά το σχολικό έτος 2017-2018, με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τους 25. 
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώσουν τη ΦΟΡΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η παρακολούθηση είναι προαιρετική και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:


Εκπαιδευτικό σεμινάριο : «Παρατηρώ το σώμα, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα μου με τη μέθοδο της επίγνωσης (mindfulness
Εκπαιδεύτρια: Ήλεκτρα Μπάδα,
Ανθρωπολόγος – Σκηνοθέτις
Mindfulness Εκπαιδεύτρια για παιδιά και εφήβους
Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Η μέθοδος της Επίγνωσης ή Ενσυνειδητότητας (Mindfulness) αναφέρεται στις δομημένες πρακτικές που αναπτύσσουν τη δυνατότητα του ατόμου να εστιάζει συνειδητά την προσοχή του σε αυτό που συμβαίνει την παρούσα στιγμή, με πνεύμα αποδοχής και καλοσύνης για τον εαυτό και τους άλλους, ώστε να είναι σε θέση να επιλέξει πιο συνειδητά τη στάση του και να νιώθει καλύτερα. Έχει παρατηρηθεί ότι η μεθοδολογία της επίγνωσης αυξάνει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων συναισθηματικής και κοινωνικής αγωγής.

Σκοπός της κοινωνικής και συναισθηματικής αγωγής μέσω της μεθόδου της Επίγνωσης είναι η ενδυνάμωση των παιδιών μέσα από την εκπαίδευση σε δεξιότητες ζωής που αναπτύσσουν μια συνειδητή στάση ζωής για μεγαλύτερη ευεξία και ψυχική ισορροπία. Χρησιμοποιούνται τεχνικές που αναπτύσσουν τη συγκέντρωση της προσοχής, τη συναισθηματική ρύθμιση, την επίγνωση, τη συναισθηματική και κοινωνική ανθεκτικότητα, την ενσυναίσθηση και τη χαλάρωση μέσα από ευχάριστες και σύντομες δραστηριότητες στο σχολείο. Στόχος είναι να αντιλαμβάνονται τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί αυτό που βιώνουν χωρίς κριτική για τον εαυτό τους και τους άλλους, ώστε να είναι σε θέση να επιλέγουν με μεγαλύτερη επίγνωση πώς να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της καθημερινότητας. Η ανάπτυξη της επίγνωσης αποτελεί τη βάση για την αποτελεσματική προαγωγή της υγείας στο σχολείο.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να κατανοήσουν οι εκπαιδευτικοί τη φιλοσοφία της μεθόδου και να αποκτήσουν μια βιωματική εμπειρία των πρακτικών παρατήρησης του σώματος, των αισθήσεων και των συναισθημάτων οι οποίες αναπτύσσουν την επίγνωση στους ίδιους.

Το σεμινάριο καλύπτει τα παρακάτω θέματα:
· Η μέθοδος της Επίγνωσης (Mindfulness)  για τη σωματική και συναισθηματική υγεία
· Η φιλοσοφία της μεθόδου
· Βιωματική εξοικείωση με τις πρακτικές της μεθόδου σε σχέση με την επίγνωση του σώματος, των αισθήσεων και των συναισθημάτων.



ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Ήλεκτρα Μπάδα

Η Ηλέκτρα Μπάδα έχει σπουδάσει Media (Πτυχίο Master of Arts (M.A.) στην Ανθρωπολογία της Τέχνης και του Οπτικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου) και Ανθρωπολογία (Ph.D. στο Πανεπιστήμιο Napier στο Εδιμβούργο). Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικούς κύκλους και σεμινάρια στη συστημική ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.

Έχει διδάξει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και τη Σκωτία. 

Είναι Mindfulness εκπαιδεύτρια για παιδιά και εφήβους.
 
Εργάζεται στη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού από το 2006, και ασχολείται με την εκπαίδευση ενηλίκων και μαθητών για την προαγωγή της υγείας. Έχει δημιουργήσει τηλεοπτικά σποτ για την προώθηση του πλήρους πρωινού με την ενεργή συμμετοχή εφήβων, σποτ για το μητρικό θηλασμό, και ντοκυμαντέρ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: