Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Εκπαιδευτικό σεμινάριο στη χρήση του βίντεο στα προγράμματα Αγωγής Υγείας για εκπαιδευτικούς

Το Τμήμα Αγωγής Υγείας διοργανώνει Εκπαιδευτικό σεμινάριο στη χρήση του βίντεο στα προγράμματα Αγωγής Υγείας για εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.
Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς που υλοποιούν προγράμματα Αγωγής Υγείας κατά το σχολικό έτος 2014-2015, και κατά προτεραιότητα σε εκείνους που τα σχολεία τους είναι ιδρυτικά μέλη του υπό σύσταση Δικτύου Αγωγής Υγείας.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής.
Ο χρόνος υλοποίησης προσδιορίζεται στα τέλη Νοεμβρίου. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή χώρο και τόπο υλοποίησης του σεμιναρίου θα ανακοινωθούν σύντομα.
Έγγραφο Τμήματος Α.Υ.

Το Δημιουργικό Εργαστήρι Βίντεο δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να δουλέψουν μαζί με παιδιά και έφηβους με το βίντεο ως μέσο έκφρασης και εργαλείο για το πρόγραμμά τους. Στόχος είναι να βοηθήσουν τα παιδιά να ενδυναμωθούν και να εκφραστούν δημιουργικά, κυρίως σε θέματα υγείας, μέσα από τις δραστηριότητες αυτές.

Οι εκπαιδευτικοί θα μάθουν βασικές αρχές βιντεοσκόπησης και αφήγησης, αρχές συνεργασίας της ομάδας και δημιουργικές ιδέες που μπορούν έπειτα να εφαρμόσουν στο σχολείο με τους μαθητές/τριες.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να προσφέρει τις βασικές γνώσεις και το δημιουργικό πλαίσιο ώστε  οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά και οι έφηβοι να παίξουν με αυτοσχεδιασμούς και να δημιουργήσουν τα δικά τους σύντομα έργα με βίντεο, ή και φωτογραφίες, μέσα από συγκεκριμένα πρότζεκτ που θα επιλέξουν οι ίδιοι ως ομάδα. Ενθαρρύνουμε μέσα από το εργαστήρι τη δημιουργία ολιγόλεπτων σποτ ή μικρών βίντεο σε στυλ ντοκυμαντέρ όπου οι μαθητές – με τη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών- θα ερευνούν οι ίδιοι μέσα από βιντεοσκοπημένες «συνεντεύξεις» και άλλα πλάνα να μεταφέρουν με οπτικοακουστικό τρόπο το μήνυμα που επιθυμούν. Πιστεύουμε ότι αυτός ο τρόπος εργασίας βοηθά την ενεργητική συνεργασία στην ομάδα και συμβάλει στη διάδοση «καλών πρακτικών» από τα ίδια τα παιδιά, ειδικά αν τα θέματα των βίντεο σχετίζονται με τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Η δημιουργική έκφραση μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης είναι ένας όμορφος τρόπος για να εκφράσουμε συναισθήματα, να υλοποιήσουμε ιδέες, να εμπνευστούμε μέσα από τη συλλογική δραστηριότητα με τους άλλους, και να νιώσουμε αυτοπεποίθηση, ενδυνάμωση και χαρά. Έτσι ενθαρρύνονται τα παιδιά να υιοθετήσουν ενδυναμωμένες στάσεις συμπεριφοράς ως προς τον τρόπο ζωής και την υγείας τους. 

Ηλέκτρα Μπάδα
Ανθρωπολόγος-σκηνοθέτης
Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
12/10/2014


Δεν υπάρχουν σχόλια: