Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Επιμορφωτικό σεμινάριο στο πλαίσιο υλοποίησης Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius-Regio 2013

Η Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας, μέσω των υπευθύνων Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο τριήμερων εκδηλώσεων με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας στις 6 Μαρτίου, διοργανώνει Βιωματικό Σεμινάριο με τίτλο: "Καινοτόμες μη τιμωρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού". Το σεμινάριο εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius - Regio 2013 "Εκφοβισμός Εφήβων: τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης στο σχολικό περιβάλλον Ελλάδας και Κύπρου" - (Αρ. Πρωτ.  Φ.22.6/4062/13-02-14) -
και απευθύνεται σε :
·       Εκπαιδευτικούς που υλοποιούν προγράμματα Αγωγής Υγείας
·       Εκπαιδευτικούς που υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
·      Εκπαιδευτικούς –Συνδέσμους με τη Διεύθυνση για θέματα Σχολικού Εκφοβισμού στα    σχολεία της Δ.Δ.Ε Β΄ Αθήνας που επιθυμούν να υλοποιήσουν προγράμματα Αγωγής  Υγείας
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την  Τρίτη, 04-03-2014 από τις 11.45π.μ. έως τις 15.20μ.μ., στο 6ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, Σαλαμίνος & Καλλιπόλεως, τηλέφωνα σχολείου : 2102532336 – 2102521061. 
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν τα απαραίτητα πεδία στη δήλωση συμμετοχής που βρίσκεται στον παρακάτω υπερσύνδεσμο: 
https://docs.google.com/forms/d/1-aIFOS5JM9mWFCZLBV-LTycs2FlxkyMxcJubHJs0HgI/viewform
μέχρι και την Παρασκευή, 21-02-2014. Ο αριθμός των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών θα είναι τριάντα πέντε (35) και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Επίσης, τίθεται το όριο του ενός καθηγητή ανά σχολική μονάδα. Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.


Πρόγραμμα Σεμιναρίου 
                       11.45-12.00 : Προσέλευση, εγγραφές.
                       12.00-12.15 : Εισήγηση:
                              «Εκφοβισμός στο σχολικό περιβάλλον: μια ολιστική προσέγγιση στην πρόληψη και 
                               αντιμετώπιση του φαινομένου»
                               Εισηγήτρια : Ευαγγελία Φρυδά, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας
                       12.15-12.45: «Εισαγωγή στις έννοιες της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο».
                               Εισηγήτρια: Αθηνά Καραβόλτσου, Θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός, εκπαιδευτικός                                   Αγωγής Υγείας.
                      12.45- 13.30: Σενάρια από την καθημερινότητα της σχολικής ζωής
                                             Εμψυχώτρια: Αθηνά Καραβόλτσου
                         Βιωματικές δραστηριότητες
                         Εμψυχώτρια : Αθηνά Καραβόλτσου
                       13.30-13.40: Διάλειμμα
                       13.40-15.00: Μέθοδοι αντιμετώπισης του εκφοβισμού από τους εκπαιδευτικούς: Μέθοδοι της “Ομάδας 
                                             υποστήριξης” και της “Επανορθωτικής δικαιοσύνης”.
                         Εμψυχώτρια : Αθηνά Καραβόλτσου

  Εισήγηση Εισαγωγή στις έννοιες της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο.


  Περίληψη  Βιωματικού  εργαστηρίου:

  Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν σενάρια από την καθημερινότητα της σχολικής ζωής με σκοπό τη διάκριση  τόσο μεταξύ των διαφόρων μορφών σχολικής βίας όσο και μεταξύ βίας και εκφοβισμού. Οι εκπαιδευόμενοι θα κληθούν επίσης να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση θυμάτων και θεατών του εκφοβισμού, και που θα μπορούν να εφαρμόσουν στη συνέχεια την τάξη. Τέλος, θα παρουσιαστούν καινοτόμες μέθοδοι αντιμετώπισης του εκφοβισμού από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και αναλυτικότερα οι μέθοδοι της “Ομάδας υποστήριξης” και της “Επανορθωτικής δικαιοσύνης”.


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα


Καραβόλτσου Αθηνά. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο  Πατρών και Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος για το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Αγωγής Υγείας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικοκινητικής, δραματοποίησης παραμυθιού, κινηματογράφου, υποκριτικής και σωματικής έκφρασης. Εμφανίστηκε σε παραγωγές θεατρικών παραστάσεων των Πολιτιστικών  Ομάδων του Πανεπιστημίου Πατρών, σε παραστάσεις παιδικού θεάτρου σε νηπιαγωγεία και δημοτικά  και οργάνωσε παραστάσεις με παιδιά σε συνεργασία με Συλλόγους Γονέων.  Έχει συνεργαστεί  με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς επιμόρφωσης εκπαιδευτικών (Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, ΚΕΣΥΠ Χαλκίδας, Τομέας Πρόληψης ΚΕΘΕΑ, Πανελλήνιος Σύλλογος Θεατρολόγων, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου, Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρατηρητήριο για τη βία και τον εκφοβισμό). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στον τομέα της Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας  στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εργάζεται ως αναπληρώτρια θεατρολόγος στη δημόσια εκπαίδευση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: